30.08.2016  12:37
Največ sodelujejo z zavarovalnicami, kot je denimo Zavarovalnica Triglav, in avtomobilsko industrijo, kjer sodelujejo s proizvajalcem izpušnih sistemov Akrapovič.
NERVteh simulator vožnje prodaja od Katarja do ZDA
Matej Vengust, šef start-upa NERVteh, išče nove investitorje za trženje in razvoj simulatorja vožnje.

Slovenski startup NERVteh, ki smo ga na Startaj.si leta 2014 uvrstili med najbolj perspektivna mlada podjetja, želi s simulatorjem vožnje Zetadrive, ki voznika postavi v resnično okolje in zbira njegove biometrične in nevrološke podatke, povečati varnost v prometu.

Trenutno je njihov največji cilj dokončati prvo verzijo prometne simulacije za kupce v tujini, kjer se že dogovarjajo in zaključujejo večje posle, je povedal direktor podjetja Matej Vengust.

Podjetje, ki je na trgu od decembra 2015, je do marca 2016 zabeležilo približno 200 tisoč evrov prihodkov. Do konca leta pa načrtujejo štirikratni porast.

Kupci po celem svetu

Trenutno se dogovarjajo in zaključujejo večje posle s partnerji v Rusiji, Katarju, Združenih arabskih emiratih, Singapurju, Angliji, Nemčiji in ZDA, je razkril Vengust.

Njihovi uporabniki so predvsem zavarovalnice, avtomobilska industrija in vladne organizacije za prometno varnost. Največ sodelujejo z zavarovalnicami, kot je denimo Zavarovalnica Triglav, in avtomobilsko industrijo, kjer sodelujejo s proizvajalcem izpušnih sistemov Akrapovič.

Kako deluje

Simulator vožnje Zetadrive je sestavljen iz delov pravega avtomobila in ekrana, ki uporabniku omogoča popolni periferni vid. Premična platforma medtem simulira premikanje podvozja avtomobila ter vozniku omogoča, da občuti dogajanje na ekranu.

S pomočjo naprednega nevrološkega profiliranja zbira biometrične in nevrološke podatke posameznika, ki je postavljen v resnično okolje. Analiza teh podatkov voznikom pomaga, da se izboljšajo v situacijah, kjer so slabo odreagirali. To bi lahko po besedah Vengusta v prihodnje omogočilo tudi razvoj naprednih tehnologij za samovozeča vozila.

Kot je pojasnil, se želi simulator vožnje Zetadrive uveljaviti kot popolno izobraževalno orodje, ki posnema resnično vozilo in realistično cestno okolje, pomaga izboljšati varnost vožnje oz. kulture v prometu in dolgoročno zmanjšati tudi število cestnoprometnih nesreč.

Štiri smeri gibanja

Simulator je kljub boljšim lastnostim v primerjavi s konkurenco - omogoča namreč štiri smeri gibanja ter zelo visoko odzivnost in realističnost premikov - izredno kompakten in lahek za transport, saj lahko podobni simulatorji zasedajo tudi cele hale, je pojasnil Vengust.

Izdelek stalno nadgrajujejo, posodabljajo strojno in programsko opremo. Celoten razvoj produkta poteka znotraj ekipe NERVteh, ki trenutno obsega 10 članov. Največji izziv pa je razvoj strojne opreme, ki je izjemno drag, zato si ne smejo privoščiti večjih napak, pravi Vengust.

Nove investicije

Leta 2014 so prejeli investicijo podjetniškega sklada v višini 50.000 evrov. Zadnja večja investicija je prišla s strani Zavarovalnice Triglav. Dogovarjajo pa se že za naslednje investicije, saj razvoj trenutno poteka zelo hitro, je še povedal Vengust.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Novice
STARTAJ
Novice
Novice Lahko eHrana postane kot Uber Eats?

Slovenska inovativna platforma Ehrana LIVE od začetka junija prebivalcem prestolnice na dom omogoča dostavo hrane iz multinacionalke...

STARTAJ
Od kozjega roga do milijonskih prihodkov 1

Ekipa ZkotZ Anžeta Miklavca še tretjič na Kickstarer