Kodrič in Merlak prva bitcoin trgovca na svetu z licenco, rezervirano za banke

Čas branja: 1 min
26.04.2016  09:35
"Hvala Luksemburg"
Kodrič in Merlak prva bitcoin trgovca na svetu z licenco, rezervirano za banke
Nejc Kodrič (na sliki) je skupaj z Damijanom Merlakom postavil menjalnico bitcoinov Bitstamp

Bitstampu, spletni menjalnici za bitcoine slovenskih ustanoviteljev Nejca Kodriča in Damijana Merlaka, je država Luksemburgu podelila status organizacije za plačilni promet.

Licenca stopi v veljavo z julijem, z njo pa bo Bitstamp postal prva platforma za trgovanje s spletno valuto bitcoin z uradnim dovoljenjem za opravljanje finančnih storitev na svetu. Ker licenca članice Evropske unije velja za celotno območje Unije, bo Bitstamp lahko posloval v vseh 28 članicah, tudi v Sloveniji.

Bitstamp je tako kot postal prva bitcoin menjalnica, podvržena enakim varnostnim standardom kot veljajo za tradicionalne finančne institucije.

Evropska borza

Bitstamp je ob tem napovedal tudi ustanovitev evropske borze, na kateri bodo lahko uporabniki menjali evrsko valuto za bitcoine. Do zdaj so trgovci lahko svoje bitcoine menjali le za dolarje. "To je preboj v naši industriji," je odločitev luksemurških nadzornih finančnih institucij komentiral soustanovitelj Bitstampa Nejc Kodrič.

"Najvišji standardi"

Certifikat luksemburškega finančnega nadzornega organa "sporoča uporabnikom, da Bitstamp ter njegove storitve dosegajo najvišje standarde varnosti in varovanja uporabnikov - standarde, ki so jih doslej dosegale le tradicionalne finančne družbe".

"Mejnik za bitcoin"

Luksemburški finančni minister Pierre Gramegna je izdajo licence označil kot mejnik za bitcoin in digitalizacijo finančnega sveta v Evropi. »Bitstamp je najbolj dobrodošla novost v luksemburškem finančnotehnološkem ekosistemu,« je za sporočilo za javnost pojasnil Gramegna.

Investicija in hekerji

Start-up slovenskih ustanoviteljev sicer velja za tretjo največjo bitcoin menjalnico na svetu, leta 2014 pa je prejel tudi investicijo 10 milijonov evrov s strani finančne družbe Pantera Capital s sedežem v San Franciscu.

V začetku lanskega leta je podjetje pretresel hekerski napad, zaradi katerega je bila borza teden dni zaprta. Hekerji so ob vdoru v sistem ukradli okrog 19 tisoč kovancev v vrednosti okrog 4,3 milijona evrov.

Dodajmo, bitcoin je bil ob vrhuncu vreden več kot 980 dolarjev, danes pa se njegova vrednost giblje pri 450 dolarjih. Preberite tudi: Hekerji Bitstamp olajšali za 5 milijonov dolarjev, portal (še) ne deluje in Kaj je bitcoin, kakšna so tveganja in kje so prednosti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Novice
Novice Lahko eHrana postane kot Uber Eats?

Slovenska inovativna platforma Ehrana LIVE od začetka junija prebivalcem prestolnice na dom omogoča dostavo hrane iz multinacionalke...

STARTAJ
Novice
STARTAJ
Od kozjega roga do milijonskih prihodkov 1

Ekipa ZkotZ Anžeta Miklavca še tretjič na Kickstarer