»Na slovenskih faksih učijo sami teoretiki, kar se v Kanadi in ZDA ne more zgoditi« »Na slovenskih faksih učijo sami teoretiki, kar se v Kanadi in ZDA ne more zgoditi« »Slovenski javni izobraževalni sistem ni v toku s časom«, pravijo trije mladi Slovenci, ki za študente organizirajo poletno šolo v Torontu, skupaj s pospeševalnikom ABC pa nameravajo ponudbo razširiti tudi na druga večja svetovna mesta.
Intervju: Če ti v Sloveniji enkrat ne uspe, si že »luzer« Intervju: Če ti v Sloveniji enkrat ne uspe, si že »luzer« »Če želimo, da bo Slovenija čez deset let inovativna, moramo delo v osnovnih šolah in vrtcih začeti že danes,« je prepričan Borut Likar, inovator, podjetnik in profesor na koprski fakulteti za management.
Zadušena strast v podjetju Zadušena strast v podjetju Ali poznate izrek: "Prestrašeni je na pol premagan"?
Spoznajte ljubljanske doktorje, ki so prepričali ameriškega in švicarskega vlagatelja Spoznajte ljubljanske doktorje, ki so prepričali ameriškega in švicarskega vlagatelja Genialis za raziskovalce razvija tehnologijo, s katero lažje urejajo in bolje razumejo velike količine podatkov, ki nastanejo v laboratorijih. Pred tedni so dobili dva milijona evrov vložka, za katerega upajo, da jih bo izstrelil na ameriški trg.
Logistični start-upi: kako gre GoOptiju, Eurosenderju, 45HC, OriginTrailu, Nervtehu Logistični start-upi: kako gre GoOptiju, Eurosenderju, 45HC, OriginTrailu, Nervtehu Pri OriginTrailu so že razvili rešitve na podlagi tehnologije blockchain; to bo verjetno naslednji razvojni korak tudi za nekatere druge logistične start-upe

Spomladi prihaja slovenski Kickstarter

05.02.2016  15:19
Matej Rauh pripravlja prvo slovensko platformo za množično financiranje. Trenutno zbira primerne projekte, platformo pa naj bi predvidoma zagnal proti koncu marca. Pravi, da niti ne želi konkurirati Kickstarterju, svojo prednosti bo gradil na poznavanju slovenskega okolja.
Spomladi prihaja slovenski Kickstarter
Idejni vodja slovenske platforme za množično financiranje je pravnik Matej Rauh.

Slovenci imam radi množično financiranje. Projektov, ki se pojavljajo na svetovnih platformah, je vsako leto več; lani celo rekordnih 103. Je torej pravi čas za lokalno različico?

Matej Rauh na vprašanje odgovarja pritrdilno. Mladi pravnik je v sodelovanju z islandskimi partnerji namreč že stopil v akcijo in razvil platformo Adrifund. Ta bo, podobno kot Kickstarter, temeljila na tako imenovanem nagradnem modelu množičnega financiranja.

V ekipi sta sicer še Aljaž Gluhar, ki se ukvarja s promocijo platforme in komunikacijo s potencialnimi prijavitelji projektov, in Dani Planinc, ki opravlja vlogo IT svetovalca.

Rauh načrtuje, da bo platforma zaživela v drugi polovici marca, »odvisno, kako uspešni bomo pri pridobivanju projektov«. Interesa, pravi, je veliko, v resnih pogovorih je trenutno s štirimi ekipami.

Vse razen politike

Adrifund je pripravljena gostiti praktično vse vrste projektov, od umetnostnih, podjetniških in družbenih. Ne bodo pa sprejemali politično usmerjenih projektov.

Poslovni model platforme po besedah Rauha medtem še ni dokončno določen - za prve uspešne projekte, ki bodo objavljeni ob začetku delovanja platforme bodo zaračunali petodstotno provizijo. »Za naprej bomo še videli. Veliko bo odvisno od stroškov finančnih transakcij, za katere si prizadevamo, da bodo čim nižji« dodaja sogovornik.

V njegovi ekipi sta sicer še Aljaž Gluhar, ki se ukvarja s promocijo platforme in komunikacijo s potencialnimi prijavitelji projektov, ter Dani Planinc, ki opravlja vlogo IT svetovalca.

"Za Slovence enostavnejša"

Na pomislek, da ima Kickstarter kot najbolj priljubljena platforma za množično financiranje na svetu vendarle neprimerljivo večji doseg, Rauh odgovarja, da bo Adrifund za Slovence bolj enostavna za uporabo. »Izvajalcem projektov namreč ne bo potrebno iskati tujega partnerja, prek katerega je sodelovanje na Kickstarterju sploh mogoče,« našteva eno izmed lastnih konkurenčnih prednosti.

Prednost platforme Adrifund bo po besedah sogovornika tudi ta, da bo izvajalcem projektov ekipa platforme osebno na voljo za svetovanje pri pripravi in vodenju spletne kampanje ter da bodo vsem ekipam pomagali z davčnimi in pravnimi nasveti.

matej-rauh1.1454682816.jpg.n.960px.jpg
Rauh z ustanovitelji islandske platforme za množično financiranje Karolina Fund, kjer je mladi pravnik dobil idejo za slovensko različico. Na fotografiji (od leve proti desni): Sævar Ólafsson, Arnar Sigurdsson, Matej Rauh in Brynjólfur Sigmarsson.

O davkih

Rauh ob tem pojasnjuje: »Nagradno množično financiranje ne moremo uvrstiti v kategorijo donacij, saj podpornik v zameno za finančni vložek dobi storitev ali izdelek. Izjema je sicer najnižji prispevek, za katerega podpornik običajno dobi zgolj zahvalo. Vse ostalo se šteje podobno, kot prodaja storitev in blaga. Če je izvajalec projekta zavezanec za DDV, mora tega plačati, v vsakem primeru pa gre znesek, pridobljen prek platforme za množično financiranje, v osnovo za plačilo davka od prihodka pravnih oseb.«

O davčnih blagajnah

Pa še to: bodo morali izvajalci račun potrditi prek davčnih blagajn? »To vprašanje še nima jasnega odgovora. Podporniki sicer plačajo s karticami, kar v zakonu o davčnih blagajnah spada v kategorijo gotovinsko plačilo. To načeloma pomeni, da mora izvajalec račun davčno potrditi. Je pa po drugi strani res, da zbrana sredstva ne gredo neposredno do izvajalca, ampak k posredniku, ki denar ekipi dodeli šele po preverbi projekta.« Za dokončen odgovor čaka, da mu odgovorijo iz FURS-a, kamor je naslovil vprašanje.

Ideja z Islandije

Rauh se je s konceptom množičnega financiranja sicer spoznal ob pisanju diplomske naloge, idejni preblisk za lokalizirano platformo pa dobil ob obisku Islandije. »Tam sem navezal stik z ustanovitelji podobne lokalne rešitve Karolina fund, ki mi sedaj pomagajo s tehnično podporo.«

Mimogrede, islandska platforma, ki je nastala leta 2012 je do danes pomagala financirati 194 kampanj v skupni vrednosti 1,1 milijona evrov. »Gre za lokalne projekte, ki bogatijo družbeni prostor države. To je tudi cilj Adrifunda,« še pravi Matej Rauh.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe 6 obetavnih mladih podjetij za 2018

S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest...

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri Intervju: Če ti v Sloveniji enkrat ne uspe, si že »luzer« 3

»Če želimo, da bo Slovenija čez deset let inovativna, moramo delo v osnovnih šolah in vrtcih začeti že danes,« je prepričan Borut...

STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe »Na slovenskih faksih učijo sami teoretiki, kar se v Kanadi in ZDA ne more zgoditi« 15

»Slovenski javni izobraževalni sistem ni v toku s časom«, pravijo trije mladi Slovenci, ki za študente organizirajo poletno šolo v...

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri Kaj se je naučil inženir Siniša, ki je korpookolje za tri mesece zamenjal s start-up pospeševalnikom

Ena največjih evropskih korporacij svojim zaposlenim, tudi Slovencem, omogoča, da za tri mesece pustijo redne delovne obvez­nosti in...

STARTAJ
Novice
Novice Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite

Če vam v mladosti ni uspelo, lahko najboljše šele prihaja