Rektorjeve nagrade: prvo mesto za inovativni indikator temperature

26.03.2015  09:43
Temperaturni indikator v obliki nalepke spada na področje pametne embalaže, novost pa je inovativna kombinacija aktivnega materiala, tehnologije mikrokapsuliranja in tiska.

Na Univerzi v Ljubljani so včeraj podelili rektorjeve nagrade za naj inovacijo. Prvo mesto je osvojila ekipa z inovativnim indikatorjem temperature, drugo mesto je pripadlo ekipi Lacenano, na tretje mesto pa se je uvrstila ekipa Itreeassay.

rektorjeve-nagrade.1427359196.png.s.600px.png
Finalisti Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani v letu 2015 z rektorjem Univerze v Ljubljani Ivanom Svetlikom , direktorico LUI Lidijo Honzak in prorektorico Univerze v Ljubljani Majo Makovec Brenčič.

Prvi: temperaturni indikator

Temperaturni indikator v obliki nalepke spada na področje pametne embalaže, novost pa je inovativna kombinacija aktivnega materiala, tehnologije mikrokapsuliranja in tiska, so v obrazložitvi nagrade zapisali v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju, ki tekmovanje prireja skupaj z univerzo.

Glavni prednosti indikatorja sta sprememba, vidna s prostimi očmi, ki za delovanje ne potrebuje vira energije, in možnost izdelave temperaturnih indikatorjev v tankih in fleksibilnih formah, značilnih za pametne nalepke.

Drugi: naprava za tetoviranje

Drugo mesto mesto je osvojila ekipa Lacenano z novo generacijo naprav za tetoviranje. Tehnološka inovacija naprave je združevanje tehnologij, uporabljenih v drugih panogah, s čimer so optimizirani delovanje, kakovost in proizvodna cena.

rektorjeve-1.1427359080.png.s.600px.png
Predstavitev zmagovalne inovacije Tiskarska barva za ireverzibilne temperaturne indikatorje z nizko temperaturo aktivacije

Tretji: način zaznavanja anomalij v deblih

Tretje mesto pa je pripadlo ekipi Itreeassay, ki razvija način zaznavanja notranjih anomalij v deblih stoječih dreves. Rešitev temelji na analizi prehoda ultrazvočnega signala pri prehodu skozi deblo, pri čemer drevesa ne poškoduje. "Metoda omogoča opazno povišanje prihodkov pri gospodarjenju z gozdovi, saj lahko pravočasno ločimo zdrava od nezdravih dreves in s tem povečamo donose," so zapisali v univerzitetnem inkubatorju.

Avtorji treh zmagovalnih inovacij bodo prejeli denarno nagrado iz rektorjevega sklada v skupni vrednosti 6000 evrov ter pomoč pri komercializaciji inovacije.

Na letošnjem tečaju je sicer sodelovalo 31 idej, od katerih se jih je med finaliste uvrstilo devet.

Natečaj za rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani predstavlja spodbudo za trženje vseh tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej, nastalih na Univerzi v Ljubljani.

Namen natečaja je, da spodbudi inovativne posameznike, da svoje inovacije komercializirajo - bodisi v obliki lastnega podjetja bodisi v kakšni drugi obliki na primer v obliki patenta.

Foto: Željko Stevanić

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Novice
STARTAJ
Novice
Novice Lahko eHrana postane kot Uber Eats?

Slovenska inovativna platforma Ehrana LIVE od začetka junija prebivalcem prestolnice na dom omogoča dostavo hrane iz multinacionalke...

STARTAJ
Od kozjega roga do milijonskih prihodkov 1

Ekipa ZkotZ Anžeta Miklavca še tretjič na Kickstarer