Nina iz Silicijeve doline: Če si dober v Sloveniji, imaš velike možnosti tudi v tujini Nina iz Silicijeve doline: Če si dober v Sloveniji, imaš velike možnosti tudi v tujini Idrijčanko Nino Troha je pot pred dvema letoma odpeljala v sončno Kalifornijo. Sprva je študirala na prestižni univerzi Stanford, nato pa se zaposlila pri finančnem skladu v San Franciscu, kjer na podlagi 'big data' metod razvija algoritme za ocenjevanje kreditne sposobnosti posojilojemalcev, ki jih tradicionalne banke ne zajemajo. Nad Silicijevo dolino, zibelko »fintech« industrije, je navdušena in si želi, da bi podobno okolje poustvarili tudi doma v Sloveniji.
(intervju) Damijan Merlak, Bitstamp: Večina kriptožetonov bo odšla na smetišče zgodovine! (intervju) Damijan Merlak, Bitstamp: Večina kriptožetonov bo odšla na smetišče zgodovine! Enaintridesetletni Gorenjec Damijan Merlak je eden prvih Slovencev, ki je pogumno zakorakal v kriptosvet. Leta 2011 je s kolegom Nejcem Kodričem počitniški dolgčas preganjal z razvojem spletne kriptomenjalnice bitstamp. Danes je ta ena večjih na svetu. Merlaka je podjetniški nemir vodil v nove zgodbe – Quantum Project, za katerega je z izdajo žetonov (ico) zbral 4,12 milijona dolarjev. Zdaj Merlaka jezi, da so se v kriptoekonomijo naselili prevaranti, zato že kuha nov projekt, s katerim bo naredil red v ICO-hiši. Razkrivamo, kako in kje živi, koliko je vreden in kaj dela s svojim denarjem.
(intervju) Mäns Wide, šef razvoja pri Roviu: 'Vsi se sprašujejo, zakaj so ptiči jezni' (intervju) Mäns Wide, šef razvoja pri Roviu: 'Vsi se sprašujejo, zakaj so ptiči jezni' Trije glavni dejavniki za uspeh aplikacije Angry Birds so odlično ime, dobro oblikovani liki in zabava med igranjem.
Robert Trnovec: Blockchain bo ustvaril resnično avtomatizirano prihodnost Robert Trnovec: Blockchain bo ustvaril resnično avtomatizirano prihodnost Tehnologija veriženja blokov lahko pospeši digitalno preobrazbo, saj s pomočjo pametnih pogodb zmanjšuje »trenje« pri transakcijah in omogoča povsem samodejno poslovanje.

Eurosender se bo kalil v nemškem pospeševalniku ProSieben Sat1

22.10.2014  09:46
Slovensko podjetje je razvilo spletno platformo, ki omogoča »70 odstotkov« cenejše pošiljanje paketov znotraj Evropske unije. Rešitev združuje povpraševanje strank, Eurosender pa tako pridobi pogajalsko moč pri velikih kurirskih službah.

Ekipa Eurosender, ki trži spletno orodje za poceni pošiljanje paketov in prtljage znotraj Evropske unije, je bila sprejeta v ugledni nemški pospeševalnik ProSieben Sat1. »Gre za nov mejnik v razvoju podjetja. Z novim partnerjem smo pridobili dostop do znanja in izkušenj celotne skupine ProSiebenSat1, ki vključuje na stotine podjetij iz različnih panog,« razlaga soustanovitelj start-upa Jan Štefe.

Program se je začel v sredini septembra in bo trajal do sredine decembra, ko se bo zaključil z nastopom pred več kot stotimi vodilnimi evropskimi investitorji in skladi tveganega kapitala. »Medijska hiša bo po koncu trenutnih slovenskih birokratskih postopkov postala petodstotna lastnica podjetja,« razlaga Štefe. Kakšna je vrednost investicije, Štefe ne razkriva.

Eurosender.1413963897.JPG.n.960px.jpg
Ekipa podjetja Eurosender

Nizke cene prenesejo na uporabnike

Slovenska ekipa, ki trenutno deluje v Münchnu, je sicer razvila spletno orodje za pošiljanje paketov po cenah, ki naj bi bile do 70 odstotkov nižje kot neposredno pri kurirjih ali na poštnem okencu. Po besedah Štefeta spletna platforma, ki deluje od letošnjega maja, združuje povpraševanje strank in tako pridobi pogajalsko moč pri velikih kurirskih službah. »To nam omogoča nizke cene, ki jih naprej prenesemo na naše uporabnike,« pojasnjuje sogovornik.

Ob tem dodaja, da se veliki kurirji osredotočajo predvsem na velike poslovne stranke in nimajo optimiziranega sistema za končne stranke. »Stranke pri omenjenih dostavljavcih pogostokrat naletijo na težavo pri določanju cen, nezmožnost servisa v tujih jezikih, naletijo na številne prevezave klicev, neurejene plačilne sisteme in podobno«.

Eurosender, ki za zdaj omogoča pošiljanje paketov na 676 linijah, je po drugi strani storitev nadgradil in poenostavil. »Vse potrebne informacije so dostopne v samo nekaj korakih in popolnoma pregledne ter transparentne cene. Stranka lahko naroči paket v samo nekaj minutah,« pravi Štefe.

S Švedske v Nemčijo namesto 177 evrov 50 evrov

Glavni trgi podjetja so Švedska, Finska, Grčija in Španija, pa tudi preostale zahodnoevropske države. To so po besedah Štefeta trgi, kjer lahko strankam ponudijo najvišjo razliko v ceni v primerjavi s konkurenco. Ob tem navaja primer: »Na liniji Švedska - Nemčija, ki je za nas izjemno pomembna, lahko naše stranke 20-kilogramski paket pošljejo za 49,99 evrov, z najcenejšo konkurenco - nacionalno pošto (ki je mimogrede tudi naš partner, kar pomeni da gre za popolnoma identično storitev), pa je cena 177 evrov.«

Njihovi kupci so poleg študentov na študijskih izmenjavah, izseljencev in športnikov tudi mala in srednje velika podjetja pri pošiljanju paketov ter večja podjetja pri prejemanju paketov.

V Sloveniji ustvarijo zgolj deset odstotkov prihodkov. Zaradi sodelovanja z Nemci trenutnega števila naročil in števila obiskovalcev spletne strani ne razkrivajo. »Evropejcem želimo olajšati mobilnost. Z naraščajočim številom naročil želimo pridobiti še boljše nabavne cene in jih, povečanih z nizko maržo prenesti na končne stranke,« pa zaključuje Štefe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri Start-upi morajo biti včasih bolj potrpežljivi 2

Martin Blazinšek, ustanovitelj start-upa Enolyse in digitalni menedžer Plastike Skaza o neuspehih start-upov in kaj se iz tega lahko...

STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe Primorec, ki je tradicionalno podjetje spremenil v start-up

Kako je novogoriški Goap z vlaganjem v svoje izdelke prebrodil 85-odstotni upad prihodkov v krizi in naposled dobil še semensko...

STARTAJ
Mladi Slovenci v tujini
Mladi SLO Nina iz Silicijeve doline: Če si dober v Sloveniji, imaš velike možnosti tudi v tujini

Idrijčanko Nino Troha je pot pred dvema letoma odpeljala v sončno Kalifornijo. Sprva je študirala na prestižni univerzi Stanford, nato...

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri Robert Trnovec: Blockchain bo ustvaril resnično avtomatizirano prihodnost 2

Tehnologija veriženja blokov lahko pospeši digitalno preobrazbo, saj s pomočjo pametnih pogodb zmanjšuje »trenje« pri transakcijah in...