Kaj ponujajo slovenski podiplomski študiji podjetništva Kaj ponujajo slovenski podiplomski študiji podjetništva Pripravili smo »last minute« pregled podiplomskih programov za bodoče ali že obstoječe mlade podjetnike.
Kako trgovcem denar polzi skozi prste ali kako je plačevanje v trgovinah ujeto v preteklosti Kako trgovcem denar polzi skozi prste ali kako je plačevanje v trgovinah ujeto v preteklosti Plačilo s telefonom mora biti tako preprosto, da ga lahko naredi moja 80-letna babica ali pa 15-letna hčerka.
Novo v Ljubljani: S kolesarji vam pripeljejo hrano – storitev, ki po svetu cveti Novo v Ljubljani: S kolesarji vam pripeljejo hrano – storitev, ki po svetu cveti Mlado podjetje Ehrana.si želi z aplikacijo in dostavljavci na kolesih povezati ljubljanske restavracije in tiste, ki naročajo hrano na dom ali v službo. Storitev je že na voljo, za zdaj le v središču Ljubljane. S tehnologijo podprti dostavljavci so v tujini trenutno vroč poslovni model.
(intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom (intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom Intervju s Tino Vidergar, Sap Slovenija: Zanimajo jih start-upi, ki se ukvarjajo z internetom stvari, umetno inteligenco in velepodatki
(Intervju) Dean Čebohin, Flixbus: Slovenski trg nas zanima in pri tem ne potrebujemo državnih subvencij (Intervju) Dean Čebohin, Flixbus: Slovenski trg nas zanima in pri tem ne potrebujemo državnih subvencij Dean Čebohin, vodja razvoja Flixbusa za srednjo in vzhodno Evropo: Čez Slovenijo vsak dan pelje več kot 70 naših avtobusov. Do konca septembra bomo zgradili X, ki bo Slovenijo povezal z vsemi državami v soseščini.

Inženir strojništva Miha Pelko navdušuje s hitrim 3D-tiskalnikom LOV3

29.09.2014  11:33
Veliko navdušenja, čestitk in ponudb za distribucijo je dobil na obrtnem sejmu MOS v Celju, kjer je našel tri nove kupce, z desetimi pa se še dogovarja za naročilo

Od pomladi je Miha Pelko prodal šest 3D-tiskalnikov delta geometrije za osebno uporabo. Razvijal in izpopolnjeval ga je dobri dve leti, preden je bil zadovoljen s sedmo različico. Prodaja jo od februarja, ko je ustanovil podjetje Pel3o. Visoka ločljivost tiska, tiho delovanje, hitrost tiskanja, prostornina tiskanih modelov in enostavni začetek uporabe so prednosti njegovega 3D-tiskalnika LOV3. Pelko zanj s še tremi kolegi v ekipi išče denar, da bi začeli spletno prodajo in našli distributerje za Evropo.

3d-printer-pel3o-7-xx.1411931907.jpg.o.600px.jpg
Prihodnje leto bodo v podjetju Pel3o vsem kupcem ponudili nadgradnje 3D-tiskalnika LOV3 (na sliki), ki jih že razvijajo in testirajo. Foto: Pel3o

1.703 evre z DDV stane osnovni model 3D-tiskalnika LOV3.

3 tiskalnike bi radi v podjetju Pel3o vsak mesec prodali v Sloveniji.

10-50 naročil na mesec bi radi dobili v Evropi, za kar morajo najprej vzpostaviti distribucijsko mrežo.

Za večjo prodajo in širjenje v tujino so se prijavili na razpis SK200, s katerim Slovenski podjetniški sklad mladim inovativnim podjetjem daje 200 tisoč evrov semenskega kapitala za hitro globalno rast. Če Pel3o dobi ta denar, bodo prodajne načrte uresničili hitreje.

Napovedujejo nadgradnjo tiskalnika in nove izdelke

Še letos načrtujejo distribucijsko mrežo, ki bi v Sloveniji prodala vsaj tri stroje na mesec, ta prodajni model pa želijo pozneje prenesti v druge države. V Evropi bi kratkoročno radi od deset do 50 naročil na mesec. Prihodnje leto želijo vsem kupcem ponuditi nadgradnje stroja, ki jih že razvijajo in preizkušajo. Hkrati za prihodnje leto pripravljajo popolnoma nov izdelek, ki je še skrivnost.

Dogovarjajo se tudi za partnerstva in distribucijo po Evropi. »Iščemo tudi proizvajalce filamentov - materialov za 3D-tisk izdelkov in ves drug pribor za 3D-tiskalnike, da bomo zaokrožili ponudbo,« napoveduje Pelko.

Osnovni model stane 1.703 evre z DDV. Dražja je nadgradnja z gretjem delovnega območja in avtonomnim delovanjem 3D-tiskalnika prek SD-kartice in brez osebnega računalnika. Tiskalniki gredo kot vroče žemljice - takoj, ko enega sestavijo, ga že prodajo. Naročila zbirajo po e-pošti, a kljub velikemu zanimanju še nimajo spletne trgovine. »Imeli bi težave s preveliko količino naročil, kupcev pa nočemo razočarati z dolgim dobavnim rokom,« pojasnjuje Pelko. S tiskalnikom se je kot eden od mladih talentov MOS uspešno predstavljal tudi na obrtnem sejmu MOS v Celju. Po sejmu je dobil tri naročila, o desetih pa se še dogovarja.

Prvi prototip je bil iz lesa

Idejo o lastnem 3D-tiskalniku je Miha Pelko dobil ob pisanju diplome o sesalniku za prah po ejektorskem načelu, ki je deloval in je bil narejen iz lesa in poliestra. Za izdelavo 3D-tiskalnika se je dokončno odločil lani, ko je ta projekt prijavil na razpis Podjetno v svet podjetništva v okviru regionalne razvojne agencije RRA LUR. »Takrat sem vse skupaj iz glave dal na papir približno v enem vikendu, iz lesa pa sem nato izdelal prvi prototip tiskalnika, ki je bil napet z jeklenimi žicami,« se spominja. Po prvem prototipu je vedel, da lahko naredi konkurenčni 3D-tiskalnik v svetovnem merilu, kar mu je po številnih izpopolnitvah tudi uspelo.

Razvoja 3D-tiskalnika se je lotil tako, da je najprej pregledal vso literaturo o dodajalni tehnologiji, kot se strokovno reče 3D-tisku. Kmalu je ugotovil, da lahko sestavi tiskalnik za potrebe študentov in profesionalnih uporabnikov. Postopoma je razvijal in reševal (ne)tehnične probleme, ki nastajajo pri izdelavi kakršnegakoli izdelka. »Zasnovo sem izboljševal do popolnosti; zdajšnja verzija je sedma po vrsti,« poudarja Pelko. Pri oblikovanju je ustvaril več kot pet tisoč datotek in več tisoč ponovitev sestavnih delov. Vse to ga je pripeljalo do, kot sam pravi, optimalnega tiskalnika. Sam je naredil tisto, kar navadno delajo razvojni oddelki z veččlansko ekipo.

Ohišje v slogu origamija

Sogovornik opozarja na ohišje, izdelano po sistemu origamija. Sestavljeno je iz 16 delov, ki so samo štirih različnih oblik. Razvil je posebne magnetne zglobe, ki so zasnovani tako, da imajo čim manjšo težo, da je le malo trenja in so praktično brez zračnosti, poudarja Pelko. Poleg tega je rešil avtomatizirano kalibracijo stroja v vseh smereh s posebnim vpetjem šobe, ki omogoča tiskanje predmetov do 0,1 milimetra natančno in z minimalnimi nanosi slojev 60 mikronov (0,06 milimetra).

Miha Pelko še pravi, da je večina sestavnih delov dobavljivih in narejenih v Sloveniji. Išče še več slovenskih dobaviteljev in proizvajalcev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe Slovenci, ki načrtujejo postati glasbeni Airbnb

Viberate bi industrijo žive glasbe (koncerti, zabave, festivali) rad naredil bolj pregledno in preprosto – podobno, kot je Airbnb...

STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe Novo v Ljubljani: S kolesarji vam pripeljejo hrano – storitev, ki po svetu cveti 6

Mlado podjetje Ehrana.si želi z aplikacijo in dostavljavci na kolesih povezati ljubljanske restavracije in tiste, ki naročajo hrano na...

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri (intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom

Intervju s Tino Vidergar, Sap Slovenija: Zanimajo jih start-upi, ki se ukvarjajo z internetom stvari, umetno inteligenco in velepodatki

STARTAJ
Novice
Novice Kako trgovcem denar polzi skozi prste ali kako je plačevanje v trgovinah ujeto v preteklosti

Plačilo s telefonom mora biti tako preprosto, da ga lahko naredi moja 80-letna babica ali pa 15-letna hčerka.

STARTAJ
Novice
Novice Kaj ponujajo slovenski podiplomski študiji podjetništva 1

Pripravili smo »last minute« pregled podiplomskih programov za bodoče ali že obstoječe mlade podjetnike.

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri Poučevanje podjetništva ali kako to počnejo najboljši

Izkušnje s priznane ameriške poslovne šole Babson College