Kaj ponujajo slovenski podiplomski študiji podjetništva Kaj ponujajo slovenski podiplomski študiji podjetništva Pripravili smo »last minute« pregled podiplomskih programov za bodoče ali že obstoječe mlade podjetnike.
Kako trgovcem denar polzi skozi prste ali kako je plačevanje v trgovinah ujeto v preteklosti Kako trgovcem denar polzi skozi prste ali kako je plačevanje v trgovinah ujeto v preteklosti Plačilo s telefonom mora biti tako preprosto, da ga lahko naredi moja 80-letna babica ali pa 15-letna hčerka.
Novo v Ljubljani: S kolesarji vam pripeljejo hrano – storitev, ki po svetu cveti Novo v Ljubljani: S kolesarji vam pripeljejo hrano – storitev, ki po svetu cveti Mlado podjetje Ehrana.si želi z aplikacijo in dostavljavci na kolesih povezati ljubljanske restavracije in tiste, ki naročajo hrano na dom ali v službo. Storitev je že na voljo, za zdaj le v središču Ljubljane. S tehnologijo podprti dostavljavci so v tujini trenutno vroč poslovni model.
(intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom (intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom Intervju s Tino Vidergar, Sap Slovenija: Zanimajo jih start-upi, ki se ukvarjajo z internetom stvari, umetno inteligenco in velepodatki
(Intervju) Dean Čebohin, Flixbus: Slovenski trg nas zanima in pri tem ne potrebujemo državnih subvencij (Intervju) Dean Čebohin, Flixbus: Slovenski trg nas zanima in pri tem ne potrebujemo državnih subvencij Dean Čebohin, vodja razvoja Flixbusa za srednjo in vzhodno Evropo: Čez Slovenijo vsak dan pelje več kot 70 naših avtobusov. Do konca septembra bomo zgradili X, ki bo Slovenijo povezal z vsemi državami v soseščini.

LUI praznuje desetletnico: »Na trgu uspe 95 odstotkov naših start-upov«

18.06.2014  19:12
V zadnjih nekaj letih je Ljubljanski univerzitetni inkubator podprl 104 start-upe, ki so ustvarili 27 milijonov evrov prihodkov in odprli 300 delovnih mest

Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI) je danes obeležil desetletnico delovanja. Ob jubileju so se predstavili nekateri start-upi, ki delujejo pod njihovo streho, direktorica Lidija Honzak pa je spregovorila o statistiki inkubiranih podjetij.

Po njenih besedah je LUI od leta 2008 podprl 104 start-upe, ki so ustvarili 27 milijonov evrov prihodkov in odprli več kot 300 delovnih mest. »Okoli 95 odstotkov podjetij je uspelo na trgu, 40 odstotkov jih deluje tudi na tujih trgih. Investicij v podjetja je bilo za okoli 16 milijonov, v teh letih pa je LUI iz proračuna prejel 580 tisoč evrov,« pojasnjuje Hoznakova.

Inkubator ekipam na pomoč priskoči že pri snovanju idej, veliko pozornosti pa namenjajo preizkusu potencialnih rešitev na trgu. »Poslovni načrti nas ne zanimajo toliko kot nas zanimajo modeli, ki sledijo lean metodologiji,« pravi sogovornica. LUI pogostokrat obiščejo tudi direktorji večji slovenskih podjetij, ki z mladimi podjetniki delijo svoje znanje in izkušnje.

"V ekipi morajo biti fleksibilni in odprti ljudje"

Pri sprejemu novih podjetij v inkubator je med drugim pomembna struktura ekipe. »Potrebni so fleksibilni in odprti ljudje, ki se veliko pogovarjajo. Skrivanje zapira napredek,« dodaja Hoznakova. Tovrstne ekipe med programom pogostokrat ugotovijo, da projekt tržno ne bo uspešen. A ne obupajo, temveč raje začnejo z nečim drugim, še pravi sogovornica in ob tem izpostavlja pomen interdisciplinarnosti in dolgoročne podpore, ki jo ponuja LUI.

DSC-1283.1403110772.JPG.n.960px.jpg
"V LUI smo prišli pred letom dni, s testnimi izdelkom, ki smo ga v tem času razvili, tako, da že imamo prve stranke. V inkubatorju so nas sicer najprej podprli z dobro opremljenimi prostori, kjer je mogoče druženje z ostalimi člani. Vsi smo namreč podjetniki, zato prevladuje pozitivna atmosfera. Veliko novega znanja dobimo tudi na predavanjih strokovnjakov." Matjaž Škoda in Simon Meglič, ki sta razvila poslovno glasbeno storitev GlobalWebDJ.

inkubator.1403111081.jpg.n.960px.jpg
"Z LUI-jem sodelujemo tri leta in pol, v tem času pa ti pomagajo z mentorstvi, izobraževanji in pomočjo pri pridobivanju sredstev. V inkubatorju spoznaš tudi druge ekipe, ki si med seboj pomagajo in spodbujajo. Dobro je uveljavljen koncept skupnih pisarn, kjer lahko z drugimi deliš ideje in pridobiš njihova mnenja. Odnos z vodstvom je zelo oseben, na pomoč med drugim priskočijo pri promociji in iskanju investitorjev." Tina Burger in Nika Pušenjak iz podjetja Larus Inventa, ki se ukvarja z uporabno psihofiziologijo.

DSC-1291.1403110855.JPG.n.960px.jpg
"Pri inkubatorju smo od ustanovitve podjetja. Zaradi našega specifičnega dela - potrebujemo namreč laboratorij - nam prostorov niso mogli ponuditi, a nam po drugi strani pomagajo s podpornim okoljem. Predstavili so nam načine, kako se predstaviti trgu in nas izobrazili na področju intelektualne lastnine." Luka Mohorič iz podjetja Animacel, ki z matičnimi celicami zdravi bolezni psov.

DSC-1285.1403110798.JPG.c.960px.jpg
"V inkubatorju so na voljo zunanji svetovalci, ki priskočijo na pomoč, ko je start-up v največji dilemi. Zelo je pomembno, da ti nekdo pomaga razmišljati out-of-the-box v ključnih trenutkih. LUI pa prinaša tudi materialne ugodnosti, kot je denimo cenejša pisarna." Tomaž Levak in Žiga Drev iz podjetja Prospeh, ki razvija sistem za sledenje prehrambnih izdelkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe Slovenci, ki načrtujejo postati glasbeni Airbnb

Viberate bi industrijo žive glasbe (koncerti, zabave, festivali) rad naredil bolj pregledno in preprosto – podobno, kot je Airbnb...

STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe Novo v Ljubljani: S kolesarji vam pripeljejo hrano – storitev, ki po svetu cveti 6

Mlado podjetje Ehrana.si želi z aplikacijo in dostavljavci na kolesih povezati ljubljanske restavracije in tiste, ki naročajo hrano na...

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri (intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom

Intervju s Tino Vidergar, Sap Slovenija: Zanimajo jih start-upi, ki se ukvarjajo z internetom stvari, umetno inteligenco in velepodatki

STARTAJ
Novice
Novice Kako trgovcem denar polzi skozi prste ali kako je plačevanje v trgovinah ujeto v preteklosti

Plačilo s telefonom mora biti tako preprosto, da ga lahko naredi moja 80-letna babica ali pa 15-letna hčerka.

STARTAJ
Novice
Novice Kaj ponujajo slovenski podiplomski študiji podjetništva 1

Pripravili smo »last minute« pregled podiplomskih programov za bodoče ali že obstoječe mlade podjetnike.

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri Poučevanje podjetništva ali kako to počnejo najboljši

Izkušnje s priznane ameriške poslovne šole Babson College