LUI praznuje desetletnico: »Na trgu uspe 95 odstotkov naših start-upov«

18.06.2014  19:12
V zadnjih nekaj letih je Ljubljanski univerzitetni inkubator podprl 104 start-upe, ki so ustvarili 27 milijonov evrov prihodkov in odprli 300 delovnih mest

Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI) je danes obeležil desetletnico delovanja. Ob jubileju so se predstavili nekateri start-upi, ki delujejo pod njihovo streho, direktorica Lidija Honzak pa je spregovorila o statistiki inkubiranih podjetij.

Po njenih besedah je LUI od leta 2008 podprl 104 start-upe, ki so ustvarili 27 milijonov evrov prihodkov in odprli več kot 300 delovnih mest. »Okoli 95 odstotkov podjetij je uspelo na trgu, 40 odstotkov jih deluje tudi na tujih trgih. Investicij v podjetja je bilo za okoli 16 milijonov, v teh letih pa je LUI iz proračuna prejel 580 tisoč evrov,« pojasnjuje Hoznakova.

Inkubator ekipam na pomoč priskoči že pri snovanju idej, veliko pozornosti pa namenjajo preizkusu potencialnih rešitev na trgu. »Poslovni načrti nas ne zanimajo toliko kot nas zanimajo modeli, ki sledijo lean metodologiji,« pravi sogovornica. LUI pogostokrat obiščejo tudi direktorji večji slovenskih podjetij, ki z mladimi podjetniki delijo svoje znanje in izkušnje.

"V ekipi morajo biti fleksibilni in odprti ljudje"

Pri sprejemu novih podjetij v inkubator je med drugim pomembna struktura ekipe. »Potrebni so fleksibilni in odprti ljudje, ki se veliko pogovarjajo. Skrivanje zapira napredek,« dodaja Hoznakova. Tovrstne ekipe med programom pogostokrat ugotovijo, da projekt tržno ne bo uspešen. A ne obupajo, temveč raje začnejo z nečim drugim, še pravi sogovornica in ob tem izpostavlja pomen interdisciplinarnosti in dolgoročne podpore, ki jo ponuja LUI.

DSC-1283.1403110772.JPG.n.960px.jpg
"V LUI smo prišli pred letom dni, s testnimi izdelkom, ki smo ga v tem času razvili, tako, da že imamo prve stranke. V inkubatorju so nas sicer najprej podprli z dobro opremljenimi prostori, kjer je mogoče druženje z ostalimi člani. Vsi smo namreč podjetniki, zato prevladuje pozitivna atmosfera. Veliko novega znanja dobimo tudi na predavanjih strokovnjakov." Matjaž Škoda in Simon Meglič, ki sta razvila poslovno glasbeno storitev GlobalWebDJ.

inkubator.1403111081.jpg.n.960px.jpg
"Z LUI-jem sodelujemo tri leta in pol, v tem času pa ti pomagajo z mentorstvi, izobraževanji in pomočjo pri pridobivanju sredstev. V inkubatorju spoznaš tudi druge ekipe, ki si med seboj pomagajo in spodbujajo. Dobro je uveljavljen koncept skupnih pisarn, kjer lahko z drugimi deliš ideje in pridobiš njihova mnenja. Odnos z vodstvom je zelo oseben, na pomoč med drugim priskočijo pri promociji in iskanju investitorjev." Tina Burger in Nika Pušenjak iz podjetja Larus Inventa, ki se ukvarja z uporabno psihofiziologijo.

DSC-1291.1403110855.JPG.n.960px.jpg
"Pri inkubatorju smo od ustanovitve podjetja. Zaradi našega specifičnega dela - potrebujemo namreč laboratorij - nam prostorov niso mogli ponuditi, a nam po drugi strani pomagajo s podpornim okoljem. Predstavili so nam načine, kako se predstaviti trgu in nas izobrazili na področju intelektualne lastnine." Luka Mohorič iz podjetja Animacel, ki z matičnimi celicami zdravi bolezni psov.

DSC-1285.1403110798.JPG.c.960px.jpg
"V inkubatorju so na voljo zunanji svetovalci, ki priskočijo na pomoč, ko je start-up v največji dilemi. Zelo je pomembno, da ti nekdo pomaga razmišljati out-of-the-box v ključnih trenutkih. LUI pa prinaša tudi materialne ugodnosti, kot je denimo cenejša pisarna." Tomaž Levak in Žiga Drev iz podjetja Prospeh, ki razvija sistem za sledenje prehrambnih izdelkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Novice
STARTAJ
Novice
Novice Lahko eHrana postane kot Uber Eats?

Slovenska inovativna platforma Ehrana LIVE od začetka junija prebivalcem prestolnice na dom omogoča dostavo hrane iz multinacionalke...

STARTAJ
Od kozjega roga do milijonskih prihodkov 1

Ekipa ZkotZ Anžeta Miklavca še tretjič na Kickstarer