Slovenska ekipa Via med top deset start-upi na TNW konferenci

Čas branja: 1 min
25.04.2014  14:43
Via se na The next web konferenci predstavlja z aplikacijo za upravljanje stavb. Vodja ekipe Tadej Muršič pravi, da trenutno iščejo okoli pol milijona evrov ali več, ki bi jih med drugim namenili za kadrovsko krepitev.

Ekipa Via, ki je razvila sistem za upravljanje stavb, se je med 1300 start-upi uvrstila med deset tistih, ki so na konferenci The Next Web (TNW) svojo rešitev včeraj ekskluzivno predstavili pred investitorji. Vodja ekipe Tadej Muršič nam je povedal, da so predstavitev uspešno opravili. »Od same konference pa pričakujemo večjo prepoznavnosti, iščemo pa tudi investitorja,« nam je povedal sogovornik. Kot pravi, bi v tej fazi potrebovali okoli pol milijona evrov ali več. Denar bi namenili za povečanje ekipe - iščejo namreč koderja - in za povečanje konkurenčnosti izdelka.

2013-12-Tadej-Muršič.jpg.n.960px.jpg

Dodajmo, sistem Via združuje vse sisteme in podsisteme digitalne regulacije in jih skladišči v oblaku, do podatkov pa uporabnik dostopa prek aplikacije na iPadu. Z izdelkom lahko med drugim reguliramo temperaturo, svetlobo, žaluzije, prav tako lahko uporabnik upravlja z garažnimi vrati ali nadzira vrednost ogljičnega odtisa v hiši. Več o rešitvi pišemo v članku Internet of things: Z enim dotikom na iPad do popolnega nadzora hiše.

V zadnjih mesecih so v ekipi sicer veliko pozornosti namenili predvsem izboljšanju sistema na podlagi odzivov uporabnikov. Med drugim so se preizkusili tudi v Kanadi in ZDA, kjer so po besedah Muršiča pridobili stike z morebitnimi partnerji v Silicijevi dolini in Torontu. »Smo v fazi, ko pridobivamo kvalitetnejšo validacijo izdelka,« pravi.

Cena izdelka od 3000 evrov naprej

Odločili so se tudi, da prodajni fokus s pametnih hiš preusmerijo k komercialnim zgradbam, kot so hoteli in nakupovalni centri. Kratkoročni cilj je prodaja prvim stotim strankam, do zdaj so na petini poti. »V našem primeru je prodajni cikel nekoliko daljši. Če gre denimo za novogradnjo, se proces prodaje zavleče,« pojasnjuje Muršič. Cena izdelka, ki jo določijo glede na konfiguracijo stavbe in velikost podatkovnega oblaka, se sicer giblje od 3000 evrov naprej.

Sistem, ki ga skupaj razvijata podjetji Andivi in Menerga, uvrščamo v koncept interneta stvari. Muršič glede tega pravi, da bodo v prihodnosti prav naprave tiste, ki bodo skrbele za človeka. Po njegovih besedah so v Sloveniji določene mlade ekipe zaznale priložnosti, ki se ponujajo, »hkrati pa razumejo, kaj je treba narediti«. A ob tem pogreša večjo aktivnost v večjih podjetjih, katerim svetuje, naj se čim prej povežejo s start-upi. »Prihodnosti se ne bo mogoče izogniti, vlak ni le speljal, ampak se že pelje s svetlobno hitrostjo,« opozarja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Novice
Novice Lahko eHrana postane kot Uber Eats?

Slovenska inovativna platforma Ehrana LIVE od začetka junija prebivalcem prestolnice na dom omogoča dostavo hrane iz multinacionalke...

STARTAJ
Novice
STARTAJ
Od kozjega roga do milijonskih prihodkov 1

Ekipa ZkotZ Anžeta Miklavca še tretjič na Kickstarer