Mladi na Startup Weekendu spoznali, da podjetniška pot ni enostavna

09.04.2014  13:59
Na drugem Startup Weekendu pod okriljem iniciative Start:up Slovenija in univerzitetnih oziroma visokošolskih središč ter s finančno podporo agencije SPIRIT časa za negodovanje nad političnimi in gospodarskimi razmerami tako ni bilo. Preverili smo utrip na eni izmed lokacij, in sicer v Tehnološkem parku Ljubljana.

Mladi, ki smo jih povprašali o vtisih, so vsi v en glas poudarili pomen tovrstnih dogodkov za razvoj lastnih podjetniških idej. Pravijo, da je to zelo dobra in poceni pot, kako preveriti, ali za tvojo rešitev obstaja trg, izpiliti svoje pogajalske veščine ter hkrati izkoristiti priložnost za medsebojno mreženje in izmenjavo izkušenj. Predvsem pa so spoznali, da podjetniška pot zahteva veliko dela in ni primerna za vsakogar.

startup-weekend12-be.1396814031.jpg.n.960px.jpg
Nacionalna koordinatorka Startup Weekenda Elvisa Basailović je z dogodkom zadovoljna, saj jim je uspelo pritegniti več kot 330 mladih po Sloveniji, ki so vikend posvetili novim znanjem in s tem svoji boljši prihodnosti. »To dokazuje, da mladi z veseljem izkoristijo nove priložnosti, le dati jim jih je treba. Projekt je izjemnega pomena, saj združuje vse elemente podjetništva, tako teoretične kot praktične,« meni. Basailovićeva sicer poudarja, da večina teh idej ne bo uspela, a so se mladi vseeno naučili timskega dela, pogajanj, preverbe ideje na trgu in razvoja ideje po najsodobnejših metodologijah, kot jih narekujejo svetovne podjetniške smernice, ter ob tem pridobili širok krog poznanstev. »Naučili so se, da ni nič narobe, če jim spodleti, vedno je priložnost za nov poskus.«

Na minulem Startup Weekendu, potekal je v petih slovenskih mestih - poleg Ljubljane še v Mariboru, Kopru, Novi Gorici in Novem mestu -, so študenti torej soustvarjali lastno karierno prihodnost. Ekipe so pod vodstvom več kot 40 mentorjev in podjetnikov v enem vikendu ustvarile prototip in osnutek poslovnega modela svoje rešitve ter postavile temelje za nadaljnji razvoj idej v podjetja.

startup-weekend02-be.1396814031.jpg.s.960px.jpg startup-weekend08-be.1396814032.jpg.n.960px.jpg
»Ko vstopiš v svet podjetništva, se moraš udeleževati podobnih dogodkov, kjer imaš možnost, da razviješ idejo. Že zelo kmalu lahko denimo ugotoviš, da so potrebne spremembe, ker se drugače ne bo izšlo. Ko ne gre vse po načrtih, lahko z dobro ekipo prideš do rešitev,« meni Martina Pirc Bole, ki je skupaj z ekipo FunnyHours predstavila aplikacijo za zabavnejše učenje. »Takih dogodkov potrebujemo čim več. Mladi se morajo soočiti z realnim svetom podjetništva.« Mlada podjetnica je ob tem poudarila tudi pomembnost mreženja. »Spoznaš lahko ljudi, s katerimi boš sodeloval v prihodnosti,« je dejala.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Novice
STARTAJ
Novice
Novice Lahko eHrana postane kot Uber Eats?

Slovenska inovativna platforma Ehrana LIVE od začetka junija prebivalcem prestolnice na dom omogoča dostavo hrane iz multinacionalke...

STARTAJ
Od kozjega roga do milijonskih prihodkov 1

Ekipa ZkotZ Anžeta Miklavca še tretjič na Kickstarer