Upajo, da njihove naprave ne boste nikoli potrebovali. Če pa že, vam bo olajšala življenje.

Čas branja: 2 min
24.03.2014  11:15  Dopolnjeno: 24.03.2014 12:08

Vsako leto okoli 15 milijonov ljudi prizadene možganska kap. Deset milijonov jo preživi, a so neposredno po napadu podvrženi intenzivni večmesečni rehabilitaciji, ki pa po besedah Aleša Hribarja iz podjetja Kinestica pogostokrat premalo objektivno meri napredek pacienta. Rešitev se morda skriva v medicinsko-rehabilitacijskem pripomočku BiMeo, ki prek senzorjev nameščenih na rokah uporabnika in vodenih gibov omogoča bolj nepristranski vpogled v stanje pacienta.

Rehabilitacijski pripomoček,    ki pacientom pa možganski kapi pomaga na pot k bolj normalnemu življ
Rehabilitacijski pripomoček, ki pacientom pa možganski kapi pomaga na poti k bolj normalnemu življenju.

Inovativnost se skriva v možnosti dvoročnega igranja

"Trije senzorji so nameščeni na nadlahti, podlahti in v dlaneh pacienta. Vsak senzor meri gibanje oziroma pozicijo roke v prostoru. Rehabilitacija sicer poteka prek igranja iger," podrobneje pojasnjuje Hribar, ki kot bistveno dodano vrednost pripomočka izpostavlja možnost, da si lahko pacient pri gibih pomaga tudi z zdravo roko. Na ta način lahko izmerijo, kakšen je prispevek nepoškodovane okončine, in podajo še bolj natančne rezultate.

Hribar sicer priznava, da določena konkurenca na tem področju obstaja, a svojo glavno prednost vidi v možnosti omenjene dvoročne uporabe naprave, kar so po njegovih besedah prepoznali tudi prvi distributerji. Inovativnost izdelka  pa medtem dokazujejo tudi z vloženimi patentnimi prijavami tako v Evropski uniji, v ZDA na Japonskem in na Kitajskem. Konec lanskega leta so pričeli s postopkom obvezne certifikacije izdelka. Če bo šlo vse po načrtih, upajo, da bodo BiMeo trgu lahko ponudili ob koncu letošnjega leta.

Iskali bodo dodaten kader na področju trženja

BiMeo je sicer plod petčlanske ekipe (bivših) študentov fakultete za elektrotehniko oziroma njihovega laboratorija za robotiko. Pri razvoju izdelka so se vseskozi opirali tudi na izkušnje in znanje rehabilitacijskega inštituta Soča in ljubljanske fakultete za medicino, obetajo pa se nova sodelovanja, tudi z italijanskimi strokovnjaki in celo ameriško univerzo Berkeley. Ekipa je za zdaj pretežno sestavljena iz inženirjev robotike, a sogovornik napoveduje dodatne kadrovske okrepitve, predvsem na področju trženja.

Prodaja, prodaja, prodaja - tudi na Kitajsko

Njihov glavni cilj v prihodnosti je preprost - prodaja. Hribar pravi, da so že podpisali pogodbo z distributerjem iz Hong Konga, imajo pa tudi že prvega kupca iz Slovenije. Po besedah sogovornika lahko sicer sami pokrijejo slovenski trg, za prodajo v tujini pa pospešeno iščejo primerne distributerje. Glavni trgi so evropski, razviti trgi v Aziji in pa ZDA. Spogledujejo se tudi z možnostjo prodora na Kitajsko, ki pa je zaradi zaščite domače industrije težji oreh.

Prepoznavnost svoje rešitve se za zdaj lotevajo po "gverilsko", kot pravi Hribar. "Veliko sodelujemo na sejmih, s pomočjo slovenskega start-upa Mesi smo se udeležili tudi enega največjih sejmov medicinske opreme Medica, kjer smo navezali nekaj dobrih kontaktov. Klasično oglaševanje torej ne pride v poštev, poskušali bomo prav prek sejmov in konferenc navezati stike z našimi ciljnimi kupci," razlaga.

Cena za zdravnike 5.500 evrov

Kdo pa so glavni kupci? Hribar navaja, da so to v prvi fazi razni rehabilitacijski centri, a načrti so bolj ambiciozni. Razvijajo namreč tudi domačo različico naprave, ki jo bodo trgu ponudili v roku dveh let. Cena izdelka, ki bo namenja domači rabi, še ni določena, se pa bolj nagibajo k modelu izposojanja. Profesionalna verzija bo po drugi strani na voljo za 5.500 evrov. V načrtu je medtem tudi izboljšana različica BiMea, ki bo prilagojena za rehabilitacijo spodnjih okončin.

Poleg pospešene prodaje se trenutno ukvarjajo tudi z iskanjem primernega investitorja, ki ga potrebujejo za začetek serijske proizvodnje. Kot pravi sogovornik, so v pogovorih s potencialnim slovenskim vlagateljem, a podrobnosti Hribar ne razkriva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Novice
Novice Lahko eHrana postane kot Uber Eats?

Slovenska inovativna platforma Ehrana LIVE od začetka junija prebivalcem prestolnice na dom omogoča dostavo hrane iz multinacionalke...

STARTAJ
Novice
STARTAJ
Od kozjega roga do milijonskih prihodkov 1

Ekipa ZkotZ Anžeta Miklavca še tretjič na Kickstarer