6 obetavnih mladih podjetij za 2018 6 obetavnih mladih podjetij za 2018 S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest ekip, ki imajo po našem mnenju rešitev, zanimivo za globalne trge, in možnost za hitro rast.
»Na slovenskih faksih učijo sami teoretiki, kar se v Kanadi in ZDA ne more zgoditi« »Na slovenskih faksih učijo sami teoretiki, kar se v Kanadi in ZDA ne more zgoditi« »Slovenski javni izobraževalni sistem ni v toku s časom«, pravijo trije mladi Slovenci, ki za študente organizirajo poletno šolo v Torontu, skupaj s pospeševalnikom ABC pa nameravajo ponudbo razširiti tudi na druga večja svetovna mesta.
Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite Če vam v mladosti ni uspelo, lahko najboljše šele prihaja
Intervju: Če ti v Sloveniji enkrat ne uspe, si že »luzer« Intervju: Če ti v Sloveniji enkrat ne uspe, si že »luzer« »Če želimo, da bo Slovenija čez deset let inovativna, moramo delo v osnovnih šolah in vrtcih začeti že danes,« je prepričan Borut Likar, inovator, podjetnik in profesor na koprski fakulteti za management.
Zadušena strast v podjetju Zadušena strast v podjetju Ali poznate izrek: "Prestrašeni je na pol premagan"?

Upajo, da njihove naprave ne boste nikoli potrebovali. Če pa že, vam bo olajšala življenje.

24.03.2014  11:15  Dopolnjeno: 24.03.2014 12:08

Vsako leto okoli 15 milijonov ljudi prizadene možganska kap. Deset milijonov jo preživi, a so neposredno po napadu podvrženi intenzivni večmesečni rehabilitaciji, ki pa po besedah Aleša Hribarja iz podjetja Kinestica pogostokrat premalo objektivno meri napredek pacienta. Rešitev se morda skriva v medicinsko-rehabilitacijskem pripomočku BiMeo, ki prek senzorjev nameščenih na rokah uporabnika in vodenih gibov omogoča bolj nepristranski vpogled v stanje pacienta.

Rehabilitacijski pripomoček,    ki pacientom pa možganski kapi pomaga na pot k bolj normalnemu življ
Rehabilitacijski pripomoček, ki pacientom pa možganski kapi pomaga na poti k bolj normalnemu življenju.

Inovativnost se skriva v možnosti dvoročnega igranja

"Trije senzorji so nameščeni na nadlahti, podlahti in v dlaneh pacienta. Vsak senzor meri gibanje oziroma pozicijo roke v prostoru. Rehabilitacija sicer poteka prek igranja iger," podrobneje pojasnjuje Hribar, ki kot bistveno dodano vrednost pripomočka izpostavlja možnost, da si lahko pacient pri gibih pomaga tudi z zdravo roko. Na ta način lahko izmerijo, kakšen je prispevek nepoškodovane okončine, in podajo še bolj natančne rezultate.

Hribar sicer priznava, da določena konkurenca na tem področju obstaja, a svojo glavno prednost vidi v možnosti omenjene dvoročne uporabe naprave, kar so po njegovih besedah prepoznali tudi prvi distributerji. Inovativnost izdelka  pa medtem dokazujejo tudi z vloženimi patentnimi prijavami tako v Evropski uniji, v ZDA na Japonskem in na Kitajskem. Konec lanskega leta so pričeli s postopkom obvezne certifikacije izdelka. Če bo šlo vse po načrtih, upajo, da bodo BiMeo trgu lahko ponudili ob koncu letošnjega leta.

Iskali bodo dodaten kader na področju trženja

BiMeo je sicer plod petčlanske ekipe (bivših) študentov fakultete za elektrotehniko oziroma njihovega laboratorija za robotiko. Pri razvoju izdelka so se vseskozi opirali tudi na izkušnje in znanje rehabilitacijskega inštituta Soča in ljubljanske fakultete za medicino, obetajo pa se nova sodelovanja, tudi z italijanskimi strokovnjaki in celo ameriško univerzo Berkeley. Ekipa je za zdaj pretežno sestavljena iz inženirjev robotike, a sogovornik napoveduje dodatne kadrovske okrepitve, predvsem na področju trženja.

Prodaja, prodaja, prodaja - tudi na Kitajsko

Njihov glavni cilj v prihodnosti je preprost - prodaja. Hribar pravi, da so že podpisali pogodbo z distributerjem iz Hong Konga, imajo pa tudi že prvega kupca iz Slovenije. Po besedah sogovornika lahko sicer sami pokrijejo slovenski trg, za prodajo v tujini pa pospešeno iščejo primerne distributerje. Glavni trgi so evropski, razviti trgi v Aziji in pa ZDA. Spogledujejo se tudi z možnostjo prodora na Kitajsko, ki pa je zaradi zaščite domače industrije težji oreh.

Prepoznavnost svoje rešitve se za zdaj lotevajo po "gverilsko", kot pravi Hribar. "Veliko sodelujemo na sejmih, s pomočjo slovenskega start-upa Mesi smo se udeležili tudi enega največjih sejmov medicinske opreme Medica, kjer smo navezali nekaj dobrih kontaktov. Klasično oglaševanje torej ne pride v poštev, poskušali bomo prav prek sejmov in konferenc navezati stike z našimi ciljnimi kupci," razlaga.

Cena za zdravnike 5.500 evrov

Kdo pa so glavni kupci? Hribar navaja, da so to v prvi fazi razni rehabilitacijski centri, a načrti so bolj ambiciozni. Razvijajo namreč tudi domačo različico naprave, ki jo bodo trgu ponudili v roku dveh let. Cena izdelka, ki bo namenja domači rabi, še ni določena, se pa bolj nagibajo k modelu izposojanja. Profesionalna verzija bo po drugi strani na voljo za 5.500 evrov. V načrtu je medtem tudi izboljšana različica BiMea, ki bo prilagojena za rehabilitacijo spodnjih okončin.

Poleg pospešene prodaje se trenutno ukvarjajo tudi z iskanjem primernega investitorja, ki ga potrebujejo za začetek serijske proizvodnje. Kot pravi sogovornik, so v pogovorih s potencialnim slovenskim vlagateljem, a podrobnosti Hribar ne razkriva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe 6 obetavnih mladih podjetij za 2018

S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest...

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri Intervju: Če ti v Sloveniji enkrat ne uspe, si že »luzer« 3

»Če želimo, da bo Slovenija čez deset let inovativna, moramo delo v osnovnih šolah in vrtcih začeti že danes,« je prepričan Borut...

STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe »Na slovenskih faksih učijo sami teoretiki, kar se v Kanadi in ZDA ne more zgoditi« 15

»Slovenski javni izobraževalni sistem ni v toku s časom«, pravijo trije mladi Slovenci, ki za študente organizirajo poletno šolo v...

STARTAJ
Novice
Novice Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite

Če vam v mladosti ni uspelo, lahko najboljše šele prihaja

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri Kaj se je naučil inženir Siniša, ki je korpookolje za tri mesece zamenjal s start-up pospeševalnikom

Ena največjih evropskih korporacij svojim zaposlenim, tudi Slovencem, omogoča, da za tri mesece pustijo redne delovne obvez­nosti in...