Kaj ponujajo slovenski podiplomski študiji podjetništva Kaj ponujajo slovenski podiplomski študiji podjetništva Pripravili smo »last minute« pregled podiplomskih programov za bodoče ali že obstoječe mlade podjetnike.
Kako trgovcem denar polzi skozi prste ali kako je plačevanje v trgovinah ujeto v preteklosti Kako trgovcem denar polzi skozi prste ali kako je plačevanje v trgovinah ujeto v preteklosti Plačilo s telefonom mora biti tako preprosto, da ga lahko naredi moja 80-letna babica ali pa 15-letna hčerka.
Novo v Ljubljani: S kolesarji vam pripeljejo hrano – storitev, ki po svetu cveti Novo v Ljubljani: S kolesarji vam pripeljejo hrano – storitev, ki po svetu cveti Mlado podjetje Ehrana.si želi z aplikacijo in dostavljavci na kolesih povezati ljubljanske restavracije in tiste, ki naročajo hrano na dom ali v službo. Storitev je že na voljo, za zdaj le v središču Ljubljane. S tehnologijo podprti dostavljavci so v tujini trenutno vroč poslovni model.
(intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom (intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom Intervju s Tino Vidergar, Sap Slovenija: Zanimajo jih start-upi, ki se ukvarjajo z internetom stvari, umetno inteligenco in velepodatki
(Intervju) Dean Čebohin, Flixbus: Slovenski trg nas zanima in pri tem ne potrebujemo državnih subvencij (Intervju) Dean Čebohin, Flixbus: Slovenski trg nas zanima in pri tem ne potrebujemo državnih subvencij Dean Čebohin, vodja razvoja Flixbusa za srednjo in vzhodno Evropo: Čez Slovenijo vsak dan pelje več kot 70 naših avtobusov. Do konca septembra bomo zgradili X, ki bo Slovenijo povezal z vsemi državami v soseščini.

Upajo, da njihove naprave ne boste nikoli potrebovali. Če pa že, vam bo olajšala življenje.

24.03.2014  11:15  Dopolnjeno: 24.03.2014 12:08

Vsako leto okoli 15 milijonov ljudi prizadene možganska kap. Deset milijonov jo preživi, a so neposredno po napadu podvrženi intenzivni večmesečni rehabilitaciji, ki pa po besedah Aleša Hribarja iz podjetja Kinestica pogostokrat premalo objektivno meri napredek pacienta. Rešitev se morda skriva v medicinsko-rehabilitacijskem pripomočku BiMeo, ki prek senzorjev nameščenih na rokah uporabnika in vodenih gibov omogoča bolj nepristranski vpogled v stanje pacienta.

Rehabilitacijski pripomoček,    ki pacientom pa možganski kapi pomaga na pot k bolj normalnemu življ
Rehabilitacijski pripomoček, ki pacientom pa možganski kapi pomaga na poti k bolj normalnemu življenju.

Inovativnost se skriva v možnosti dvoročnega igranja

"Trije senzorji so nameščeni na nadlahti, podlahti in v dlaneh pacienta. Vsak senzor meri gibanje oziroma pozicijo roke v prostoru. Rehabilitacija sicer poteka prek igranja iger," podrobneje pojasnjuje Hribar, ki kot bistveno dodano vrednost pripomočka izpostavlja možnost, da si lahko pacient pri gibih pomaga tudi z zdravo roko. Na ta način lahko izmerijo, kakšen je prispevek nepoškodovane okončine, in podajo še bolj natančne rezultate.

Hribar sicer priznava, da določena konkurenca na tem področju obstaja, a svojo glavno prednost vidi v možnosti omenjene dvoročne uporabe naprave, kar so po njegovih besedah prepoznali tudi prvi distributerji. Inovativnost izdelka  pa medtem dokazujejo tudi z vloženimi patentnimi prijavami tako v Evropski uniji, v ZDA na Japonskem in na Kitajskem. Konec lanskega leta so pričeli s postopkom obvezne certifikacije izdelka. Če bo šlo vse po načrtih, upajo, da bodo BiMeo trgu lahko ponudili ob koncu letošnjega leta.

Iskali bodo dodaten kader na področju trženja

BiMeo je sicer plod petčlanske ekipe (bivših) študentov fakultete za elektrotehniko oziroma njihovega laboratorija za robotiko. Pri razvoju izdelka so se vseskozi opirali tudi na izkušnje in znanje rehabilitacijskega inštituta Soča in ljubljanske fakultete za medicino, obetajo pa se nova sodelovanja, tudi z italijanskimi strokovnjaki in celo ameriško univerzo Berkeley. Ekipa je za zdaj pretežno sestavljena iz inženirjev robotike, a sogovornik napoveduje dodatne kadrovske okrepitve, predvsem na področju trženja.

Prodaja, prodaja, prodaja - tudi na Kitajsko

Njihov glavni cilj v prihodnosti je preprost - prodaja. Hribar pravi, da so že podpisali pogodbo z distributerjem iz Hong Konga, imajo pa tudi že prvega kupca iz Slovenije. Po besedah sogovornika lahko sicer sami pokrijejo slovenski trg, za prodajo v tujini pa pospešeno iščejo primerne distributerje. Glavni trgi so evropski, razviti trgi v Aziji in pa ZDA. Spogledujejo se tudi z možnostjo prodora na Kitajsko, ki pa je zaradi zaščite domače industrije težji oreh.

Prepoznavnost svoje rešitve se za zdaj lotevajo po "gverilsko", kot pravi Hribar. "Veliko sodelujemo na sejmih, s pomočjo slovenskega start-upa Mesi smo se udeležili tudi enega največjih sejmov medicinske opreme Medica, kjer smo navezali nekaj dobrih kontaktov. Klasično oglaševanje torej ne pride v poštev, poskušali bomo prav prek sejmov in konferenc navezati stike z našimi ciljnimi kupci," razlaga.

Cena za zdravnike 5.500 evrov

Kdo pa so glavni kupci? Hribar navaja, da so to v prvi fazi razni rehabilitacijski centri, a načrti so bolj ambiciozni. Razvijajo namreč tudi domačo različico naprave, ki jo bodo trgu ponudili v roku dveh let. Cena izdelka, ki bo namenja domači rabi, še ni določena, se pa bolj nagibajo k modelu izposojanja. Profesionalna verzija bo po drugi strani na voljo za 5.500 evrov. V načrtu je medtem tudi izboljšana različica BiMea, ki bo prilagojena za rehabilitacijo spodnjih okončin.

Poleg pospešene prodaje se trenutno ukvarjajo tudi z iskanjem primernega investitorja, ki ga potrebujejo za začetek serijske proizvodnje. Kot pravi sogovornik, so v pogovorih s potencialnim slovenskim vlagateljem, a podrobnosti Hribar ne razkriva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe Slovenci, ki načrtujejo postati glasbeni Airbnb

Viberate bi industrijo žive glasbe (koncerti, zabave, festivali) rad naredil bolj pregledno in preprosto – podobno, kot je Airbnb...

STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe Novo v Ljubljani: S kolesarji vam pripeljejo hrano – storitev, ki po svetu cveti 6

Mlado podjetje Ehrana.si želi z aplikacijo in dostavljavci na kolesih povezati ljubljanske restavracije in tiste, ki naročajo hrano na...

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri (intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom

Intervju s Tino Vidergar, Sap Slovenija: Zanimajo jih start-upi, ki se ukvarjajo z internetom stvari, umetno inteligenco in velepodatki

STARTAJ
Novice
Novice Kako trgovcem denar polzi skozi prste ali kako je plačevanje v trgovinah ujeto v preteklosti

Plačilo s telefonom mora biti tako preprosto, da ga lahko naredi moja 80-letna babica ali pa 15-letna hčerka.

STARTAJ
Novice
Novice Kaj ponujajo slovenski podiplomski študiji podjetništva 1

Pripravili smo »last minute« pregled podiplomskih programov za bodoče ali že obstoječe mlade podjetnike.

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri Poučevanje podjetništva ali kako to počnejo najboljši

Izkušnje s priznane ameriške poslovne šole Babson College