Kaj ponujajo slovenski podiplomski študiji podjetništva Kaj ponujajo slovenski podiplomski študiji podjetništva Pripravili smo »last minute« pregled podiplomskih programov za bodoče ali že obstoječe mlade podjetnike.
Kako trgovcem denar polzi skozi prste ali kako je plačevanje v trgovinah ujeto v preteklosti Kako trgovcem denar polzi skozi prste ali kako je plačevanje v trgovinah ujeto v preteklosti Plačilo s telefonom mora biti tako preprosto, da ga lahko naredi moja 80-letna babica ali pa 15-letna hčerka.
Novo v Ljubljani: S kolesarji vam pripeljejo hrano – storitev, ki po svetu cveti Novo v Ljubljani: S kolesarji vam pripeljejo hrano – storitev, ki po svetu cveti Mlado podjetje Ehrana.si želi z aplikacijo in dostavljavci na kolesih povezati ljubljanske restavracije in tiste, ki naročajo hrano na dom ali v službo. Storitev je že na voljo, za zdaj le v središču Ljubljane. S tehnologijo podprti dostavljavci so v tujini trenutno vroč poslovni model.
(intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom (intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom Intervju s Tino Vidergar, Sap Slovenija: Zanimajo jih start-upi, ki se ukvarjajo z internetom stvari, umetno inteligenco in velepodatki
(Intervju) Dean Čebohin, Flixbus: Slovenski trg nas zanima in pri tem ne potrebujemo državnih subvencij (Intervju) Dean Čebohin, Flixbus: Slovenski trg nas zanima in pri tem ne potrebujemo državnih subvencij Dean Čebohin, vodja razvoja Flixbusa za srednjo in vzhodno Evropo: Čez Slovenijo vsak dan pelje več kot 70 naših avtobusov. Do konca septembra bomo zgradili X, ki bo Slovenijo povezal z vsemi državami v soseščini.

Forum inovacij: prek fizike do bolj udobnega kolesarjenja

12.11.2013  11:12  Dopolnjeno: 12.11.2013 11:39

Borut Fonda
Borut Fonda

»Pri ugotavljanju najbolj optimalnega sistema nam pomagata dve tehnologiji. Na eni strani merimo sile na pedalo v 3D prostoru. Te meritve nam omogoča tehnologija, torej pedalo, ki smo ga sami razvili.«

Na osmem Forumu inovacij, ki poteka danes in jutri v Cankarjevem domu v Ljubljani, iščemo zanimive inovacije. Tokrat vam predstavljamo rešitev podjetja S2P, ki je namenjena tako ljubiteljem kot profesionalnim kolesarjem. »Gre za dinamičen »bike-fitting« sistem, torej za sistem, ki nam omogoča nastaviti položaj telesa na kolesu oziroma najti najbolj optimalen položaj uporabnika na kolesu,« idejo pojasnjuje inženir S2P Borut Fonda.

Fizika

»Pri ugotavljanju najbolj optimalnega sistema nam pomagata dve tehnologiji. Na eni strani merimo sile na pedalo v 3D prostoru. Te meritve nam omogoča tehnologija, torej pedalo, ki smo ga sami razvili,« pojasnjuje Fonda. Podjetje lahko s temi meritvami natančno ugotovi, koliko sile je v določenem položaju efektivno uporabljene. »Drugi sistem, ki ga uporabljamo, je kinematika. Gre za poseben inercijske senzorje, ki jih namestimo na dele telesa. Tako dobimo v 3D prostoru točno gibanje, kotne hitrosti...,« nadaljuje Fonda, ki poudarja, da seveda brez primerjav meritve niso tako učinkovite. »Na podlagi lastnih raziskav in obsežnega pregleda literature imamo referenčne vrednosti in zato vemo, kaj iščemo pri nastavitvah. Ali gre za zdravljenje poškodb ali pa za profesionalne treninge,« dodaja Fonda. Podjetje tako na eni strani prodaja celotno tehnologijo, na drugi strani pa ponuja tudi storitve uporabe te opreme v Ljubljani.

Trgi

Ciljne stranke? »Vsi, ki se kdaj pa kdaj usedejo na kolo. Ali gre za profesionalne kolesarje ali pa le »nedeljske voznike«. Seveda so meritve odvisne od zahtev uporabnika. Če gre za človeka, ki se usede na kolo 10-krat na leto, seveda ne potrebuje celotne analize. Na drugi strani pa profesionalnim kolesarjem ponujamo bolj dodelano storitev, od meritve mišičnih simetrij do pomoči pri načrtovanju treninga,« poudarja Fonda. Podjetje že sodeluje tudi s trenerjem profesionalnih slovenskih kolesarjev Miranom Kavašem, pogovarjajo pa se tudi z eno najboljših kolesarskih ekip na svetu Skye.

Konkurenca?

»Na trgu so trenutno trije podobni projekti. Naša dodana vrednost, ker te tehnologije vsaj po naših podatkih nima nihče, je pa merjenje sil na pedala,« podarja Fonda. Podjetje svoje storitve in produkte trenutno ponuja le v Sloveniji, ki je testni trg. Za bližnjo prihodnost načrtujejo napad na Evropo, želijo pa se razširiti tudi v ZDA.

Cena?

Končnih cen pri podjetju še niso oblikovali, ocenjujejo pa, da bo celoten sistem stal nekje med 15 in 20 tisoč evri. »V Ljubljani, torej v prostorih našega podjetja, pa bomo ponujali samo storitev, torej uporabo te tehnologije. Ker je več različic storitev, torej odvisno od zahtev kolesarja, se bodo cene gibale od 45 do 190 evrov,« pojasnjuje Fonda.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe Slovenci, ki načrtujejo postati glasbeni Airbnb

Viberate bi industrijo žive glasbe (koncerti, zabave, festivali) rad naredil bolj pregledno in preprosto – podobno, kot je Airbnb...

STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe Novo v Ljubljani: S kolesarji vam pripeljejo hrano – storitev, ki po svetu cveti 6

Mlado podjetje Ehrana.si želi z aplikacijo in dostavljavci na kolesih povezati ljubljanske restavracije in tiste, ki naročajo hrano na...

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri (intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom

Intervju s Tino Vidergar, Sap Slovenija: Zanimajo jih start-upi, ki se ukvarjajo z internetom stvari, umetno inteligenco in velepodatki

STARTAJ
Novice
Novice Kako trgovcem denar polzi skozi prste ali kako je plačevanje v trgovinah ujeto v preteklosti

Plačilo s telefonom mora biti tako preprosto, da ga lahko naredi moja 80-letna babica ali pa 15-letna hčerka.

STARTAJ
Novice
Novice Kaj ponujajo slovenski podiplomski študiji podjetništva 1

Pripravili smo »last minute« pregled podiplomskih programov za bodoče ali že obstoječe mlade podjetnike.

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri Poučevanje podjetništva ali kako to počnejo najboljši

Izkušnje s priznane ameriške poslovne šole Babson College